Taiteilijat

 

Marianne Gustafsson Burgmann

MuT Marianne Gustafsson Burgmann aloitti urkuopinnot 1984 Turun konservatoriossa Erkki Alikosken urkuluokalla. 1990–1998 hän opiskeli kirkkomusiikkia, urkujensoittoa ja kuoronjohtoa Sibelius-Akatemiassa, jossa hän suoritti urkujensoiton A-tutkinnon 1996 Markku Hietaharjun johdolla. Myöhemmin hän opiskeli myös Piteån musiikkikorkeakoulussa suorittaen siellä solistidiplomin ja konserttiurkurin tutkinnon 1998/2012 opettajanaan professori Hans-Ola Ericsson. Urkuensikonserttinsa Gustafsson Burgmann antoi Helsingin tuomiokirkossa keväällä 2000. Musiikin tohtoriksi hän valmistui Sibelius-Akatemian DocMus-tohtorikoulusta keväällä 2021.

 

Bravade -nokkahuilukvartetti

Bravade on erityisesti renessanssinokkahuiluihin perehtynyt, aktiivisesti toimiva ja valovoimainen nokkahuilukvartetti. Toimintansa yhtye aloitti vuonna 2004. Bravaden muusikot (Sunniva Fagerlund, Pauliina Fred, Hanna Haapamäki, Hanna Paatelma) ovat opiskelleet vanhaa musiikkia Sibelius-Akatemiassa ja Stadiassa, Hollannin ja Saksan musiikkikorkeakouluissa sekä useilla mestarikursseilla. Kvartettina Bravade on opiskellut mm. maailmankuulun Flanders Recorder Quartetin perustajajäsenen Han Tolin sekä Hampurin musiikkikorkeakoulun professorin Peter Holtslagin johdolla.

  

 

Franz Danksagmüller

Säveltäjä ja urkuri Franz Danksagmüller yhdistää uudistavissa projekteissaan, sävellyksissään ja live-elektroniikkaesityksissään laajan taiteellisen kirjon. Työskentelyssään hän luotaa toistuen historiallisen ja uuden musiikin sekä klassisten soitinten ja uusinten elektronisten instrumenttien välistä sidettä. Genrerajat ylittävissä ja poikkitieteellisissä projekteissaan hän on yhteistyössä tutkijoiden ja monenlaisten kulttuuripersoonallisuuksien kanssa. Uusimissa projekteissaan Danksagmüller yhdistää sävellyksiään visualisointeihin ja elokuvatallenteisiin. Hän esiintyy sekä solistina että erilaisissa yhtyeissä ja vierailee suurissa konserttitaloissa ja kansainvälisillä festivaaleilla.

 

Niklas Winter

Niklas Winter on turkulaissyntyinen jazz-kitaristi ja säveltäjä. Hän on levyttänyt yhdeksän albumia liiderinä vuoden 1999 jälkeen, sekä monia muita yhteistyössä mm. Kenny Wheelerin, Lars Janssonin ja Severi Pyysalon kanssa.

Winter opiskeli kitaransoittoa Turun Konservatoriossa vuosien 1985 – 1990 aikana ja jatkoi sittemmin opintojaan Berkleen musiikkikorkeakoulussa 1990-luvun puolivälissä.

Lähimenneisyyden yhteisprojekteja Winter on toteuttanut kitaraduojen merkeissä Jesse Van Rullerin, Ulf Wakeniuksen, Lorenzo Cominolin ja Teemu Viinikaisen kanssa, sekä myös vibrafonisti Severi Pyysalon kanssa.

Yhtyeprojekteja Winter on toteuttanut kokoonpanoilla Niklas Winter Quartet, Winter’s Jazz Workshop sekä yhteisprojektina Henry Lowtherin ja Utopia Chamber Choir -kuoron kanssa Winter’s Graduale -projektin yhteydessä.

Winter on soittanut Turun filharmonisen orkesterissa yhdessa Kiri Te Kanawan kanssa, sekä Mikko Heiniön säveltämässä Erik XIV -oopperassa.

Winter on esiintynyt Lontoon jazz-festivaalilla, Pori Jazz -festivaalilla, Tampere Jazz -festivalilla, Kööpenhaminan ja Aarhusin jazz-festivaaleilla, Ortan ja Nuoron jazz-festivaaleilla, Turun Musiikkijuhilla, Viipurin jazz-festivaalilla ja Yokohaman Jazz Promenade -festivaalilla muiden kansainvälisten esiintymistensä ohella.

Vuodesta 2000 lähtien on myös säveltänyt musiikkia YLE:n televisiodokumentteihin.

Vuodesta 2010 lähtien Winter on toiminut kitaransoiton opettajan Jyväskylän ammattikorkeakoulussa.

Winter on opettanut mestarikursseilla ja workshopeissa Chugyen Taideyliopistossa ja Aarhusin yliopistossa vuonna 2019, Guildhall School of Music and Drama -oppilaitoksessa vuonna 2016 sekä Beijingin keskuskonservatoriolla vuosina 2011 ja 2008.

Winter on palkittu vuonna 2000 Young Arts Award -palkinnolla ja vuonna 2001 Aboa -palkinnolla. Vuonna 2006 Svenska Kulturfonden myönsi Winterille palkinnon Åbolands kulturpris.

 

Winter perusti jazz-albumien tuottamisen keskittyvän levymerkkinsä Abovoicen vuonna 2000. Tällä hetkellä levymerkki käsittää 18 julkaistua albumia. André Sumeliuksen Kaira -albumi toi Abovoicelle suomalaisen jazz-Grammyn vuonna 2003.

Winterin viimeisin albumi on julkaistu 15. tammikuuta tämän vuoden alussa nimellä Graduale. Levy koostuu Winterin omista sävellyksistä sekä sovituksista jazzkvartetille ja kuorolle. Sävellysmateriaalina käytetyt melodiat ovat peräisin Graduale Aboense -nuottikokoelmasta, joka käsittää Suomen vanhinta kirjoitettua musiikkia.

Kari Vuola

Kari Vuola opiskeli kirkkomusiikkia ja urkujensoittoa Sibelius-Akatemiassa Helsingissä vuosina 1982–90. Vuonna 1990 hän suoritti urkujensoiton A-tutkinnon Kari Jussilan johdolla ja antoi Sibelius-Akatemian järjestämän ensikonsertin Helsingin tuomiokirkossa. Vuosina 1992–94 hän opiskeli solistista urkujensoittoa Tanskan Kuninkaallisessa Musiikkikonservatoriossa professori Hans Fagiuksen johdolla. Tanskan opinnot päättyivät solistidiplomiin ja debyyttikonserttiin Kööpenhaminan Vor Frelsers -kirkossa. Myöhemmin Kari Vuola jatkoi opintojaan yksityisesti professori Ludger Lohmannin johdolla Stuttgartissa Saksassa. Musiikin tohtoriksi Vuola valmistui Sibelius-Akatemiasta vuonna 2001.

Kari Vuola on konsertoinut runsaasti eri puolella Suomea (mm. lukuisia kertoja Naantalin Musiikkijuhlilla), monissa Euroopan maissa sekä Yhdysvalloissa.