Taiteilijat

Irina Vavilova

Irina Vavilova (s.1992) aloitti musiikkiopintonsa pianistina 6-vuotiaana synnyinkaupungissaan Pietarissa. Urkuopinnot alkoivat 10 vuotta myöhemmin Pietarin Musorgskin musiikkiopistossa Anna Kalinkinan johdolla. Vuonna 2013 hän aloitti urkujensoiton ja kirkkomusiikin opinnot Sibelius-Akatemiassa. Urkujensoiton lisäksi Irina opiskeli cembalonsoittoa Elina Mustosen ja Assi Karttusen johdolla.

Keväällä 2019 hän suoritti Sibelius-Akatemian urkujensoiton A-tutkinnon Ville Urposen ja Markku Hietaharjun johdolla. Musiikin maisterin tutkinnon Irina suoritti loppuvuodesta 2019.

Irina on osallistunut lukuisille mestarikurssille Suomessa ja ulkomailla (opettajina mm. Louis Robilliard, Michael Radulescu, Mattias Havinga). Syyslukukauden 2018 hän vietti vaihto-opiskelijana Eastman School of Music’issa (Rochester, NY, Yhdysvallat) opettajinaan Nathan Laube ja William Porter.

Irina on menestyksekkäästi osallistunut musiikkikilpailuihin. Viimeisimpänä hän saavutti jaetun 2. palkinnon (1.palkintoa ei myönnetty) Stavangerin pohjoismaisessa urkukilpailussa vuonna 2021 ainoana suomalaisena kilpailijana.

Irina Vavilova työskentelee Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin lehtorina vuodesta 2021 alkaen erityisvastuualueenaan liturgisen urkujensoiton ja improvisoinnin opetus. Lisäksi hän toimii urkujensoiton opettajana Kuopion konservatoriossa ja opettaa yksityisesti.

Irina on esiintynyt solistina ja erilaisissa kamarimusiikkikokoonpanoissa Suomessa, Venäjällä, Pohjoismaissa, Baltian maissa, Etelä-Euroopassa ja Amerikassa. Hän on myös kysytty säestäjä, ja tässä roolissa hän on osallistunut mm. Cantio Laudis -ja Candomini -kuorojen levytyksiin, jotka ovat saaneet laajasti kiitosta. Cembalistina Irina esiintyy kamarimusiikkikokoonpanoissa ja suurten kirkkomusiikkiteosten continuo-ryhmissä.

Vuoden 2024 alussa Irina esiintyi uusien Musiikkitalon urkujen avajaisviikon päätöskonsertissa yhdessä urkutaiteilija Ilpo Laspaksen ja Cantores Minores -kuoron kanssa. Lisäksi vuoden ohjelmassa on konsertteja mm. Turun, Helsingin ja Kuopion tuomiokirkoissa sekä esiintymisiä Pohjoismaiden kirkkomusiikkisymposiumissa Suomea edustavana urkurina (Kööpenhamina, Tanska).

 

Slawomir Kaminski (Puola)

 

 Patrik Kleemola

 

Annaleena Jämsä, huilu ja Kari Vuola, urut

Tampere Filharmonian huilun äänenjohtaja Annaleena Jämsä on työskennellyt aiemmin huilun äänenjohtajana Oulu Sinfoniassa ja Kymi Sinfoniettassa, sekä vuorottelevana soolohuilistina Oslon filharmonikoissa ja Norjan kansallisoopperan orkesterissa. Orkesterityönsä rinnalla hän opettaa huilunsoittoa Tampereen Orkesteriakatemiassa sekä mestarikursseilla ja on  kansainvälisesti konsertoivan Oslo Kammerakademi -kamariyhtyeen jäsen. 

Solistina Jämsä on esiintynyt mm. Jyväskylä Sinfonian, Oulu Sinfonian, Kemin ja Mikkelin kaupunginorkestereiden, Kaartin soittokunnan sekä Tampere Filharmonian kanssa.

Annaleena Jämsä voitti Lahden valtakunnallisen puhallinkilpailun huilusarjan ja parhaan puupuhaltajan palkinnon vuonna 2003. Crusell-huilukilpailussa vuonna 2001 hänelle myönnettiin Pro Musica -stipendi. Jämsän opintoja Sibelius-Akatemiassa ja Keravan  musiikkiopistossa ohjasivat Ilpo Mansnerus, Liisa Ruoho ja Marja-Leena Mäkilä.

Keväällä 2022 Annaleena liittyi huiluvalmistaja Burkart Flutesin artistien joukkoon, ja hänen tukijoihinsa kuuluu myös Jenny ja Antti Wihurin säätiö.

 

Kari Vuola opiskeli kirkkomusiikkia ja urkujensoittoa Sibelius-Akatemiassa Helsingissä vuosina 1982–90. Vuonna 1990 hän suoritti urkujensoiton A-tutkinnon Kari Jussilan johdolla ja antoi Sibelius-Akatemian järjestämän ensikonsertin Helsingin tuomiokirkossa. Vuosina 1992–94 hän opiskeli solistista urkujensoittoa Tanskan Kuninkaallisessa Musiikkikonservatoriossa professori Hans Fagiuksen johdolla. Tanskan opinnot päättyivät solistidiplomiin ja debyyttikonserttiin Kööpenhaminan Vor Frelsers -kirkossa. Myöhemmin Kari Vuola jatkoi opintojaan yksityisesti professori Ludger Lohmannin johdolla Stuttgartissa Saksassa. Musiikin tohtoriksi Vuola valmistui Sibelius-Akatemiasta vuonna 2001.

Kari Vuola on konsertoinut runsaasti eri puolella Suomea (mm. lukuisia kertoja Naantalin Musiikkijuhlilla), monissa Euroopan maissa sekä Yhdysvalloissa. Merkittävää yhteistyötä Vuola on tehnyt useiden laulajien, instrumentalistien ja kapellimestareiden kanssa. Vuola on kantaesittänyt mm. Juhani Haapasalon, Eero Hämeenniemen, Jouni Kaipaisen, Harri Kerkon, Olli Kortekankaan, Jyrki Linjaman, Jukka Linkolan, Hannu Pohjannoron ja Aulis Sallisen sävellyksiä. Vuodesta 2001 lähtien Kari Vuola on toiminut Paraisten Urkupäivien taiteellisena johtajana sekä syksystä 2016 lähtien Uudenkaupungin seurakunnan kirkkomuusikkona.